Vakanties IJsland 2011 en 2013

Natuurfotografie van Ruud van Veenschoten

IJsland 2011

IJSLAND

Een lang gekoesterde wens is eindelijk in vervulling gegaan. Deze zomervakantie 3 weken naar IJsland geweest. Wat een grandioos land. Hebben op IJsland een rondreis over het grootste gedeelte van het eiland gemaakt. IJsland is ruim 3 keer groter dan Nederland, met maar 320.000 inwoners. De grootste stad is Reykjavik met 160.000 inwoners. De rest van de bevolking is verdeeld over het eiland.
We zijn met de reis begonnen in Reykjavik en zo met de klok mee het grootste gedeelte van het eiland rond. Een paar extra uitstapjes gemaakt, en kwamen toen op 4100km rijden uit in 3 weken. Maar het was meer dan de moeite waard. De reis hebben we geboekt bij IJslandtours. Zij hebben alle accommodaties geboekt, de vliegtickets, en de autohuur geregeld. Waarvoor onze complimenten. Alles was zeer goed geregeld. Aanrader!

Primair gingen we voor de natuur, maar mijn passie: vogels telde voor een groot deel wel mee met de keuze van IJsland. Hebben erg veel verschillende landschappen gezien en gefotografeerd. Mijn eigen doelstelling was om de 69 broedende soorten vogels te zien en te fotograferen. Dat is niet helemaal gelukt. Ben op 54 soorten blijven steken, en daarvan heb ik er 48 kunnen fotograferen. Op zich niet verkeerd, een reden om nogmaals terug te gaan………
Ik zal op een aantal fotopagina`s het één en ander van IJsland laten zien.

IJsland 2013

Ook dit jaar gaan we weer op vakantie naar IJsland. Voor een groot gedeelte dezelfde reis als in 2011, maar wel een aantal aanpassingen gedaan. Dit keer gaan we met een 4-wheel drive de reis maken zodat we ook meer de binnenlanden in kunnen. We gaan dit jaar toch nog een keer proberen om bij de Askja te komen. Wordt een uitdaging. Verder staat een trip naar de Laki spleet vulkaan op het programma en een rit naar Landmannalaugur. Als afsluiting van de reis gaan we wat spectaculairs doen….
We gaan in een lege magmakamer van een 4000 jaar oude vulkaan (Thrinukagigur) kijken: klik hier!

Zo de vakantie zit er helaas weer op. Geweldige 3 weken gehad. Veel gezien, veel gedaan, en erg veel gereden. Ruim 5400 km gereden in 3 weken is best wel aanzienlijk. Zeker in een auto van krap 2 maanden oud. Verslag en foto’s komen nog. Het is hier nu te warm om ook maar iets te doen. We hebben samen een kleine 15000 foto’s en de nodige film te verwerken.

Alvast een paar cijfers…… 70 rivier doorsteken gemaakt. 56 soorten vogels gezien en er 46 kunnen fotograferen. Poolvos gezien en bultrugwalvissen. Uiteraard Laki bezocht, Landmannalaugur en de magmakamer van de vulkaan.