Wie ben ik

Natuurfotografie van Ruud van Veenschoten

Wie ben ik

Even voorstellen:

Ik ben Ruud van Veenschoten, in 1960 geboren in Amersfoort. En woon nog steeds in Amersfoort. Ik werk als beheerder ICT infrastructuur senior bij een grote onderwijs organisatie. Voor mij is fotografie een manier om de stress van alledag kwijt te raken.

Fotografie:

Ik ben op mijn 18e begonnen met fotograferen. Ik heb vanaf die leeftijd een aantal jaren gevaren en het leek me leuk om de plaatsen waar ik was geweest vast te leggen op de gevoelige plaat. Ik had als eerste camera een oude 6 x 6. Heb daar mijn eerste reizen mee vastgelegd in zwart-wit. Van mijn eerste verdiende geld een “echte” camera gekocht. Dit was een Yashica FR

Heb daar erg veel mee gefotografeerd en de camera op een bepaald moment verkocht. De volgende camera was een Contax 139 Quartz, dit was een semi-professionele camera. Hier heb ik meer dan 15 jaar mee gefotografeerd, met pijn in mijn hart afstand van moeten doen.

Er was een kostbare reparatie nodig om hem weer in orde te krijgen, en dat voor een camera van een jaartje of 15 oud, dat zag ik dus niet zitten. Ik ben toen overgestapt naar Canon. Ik heb toen een Canon 500N gekocht. Heb daar redelijk wat mee gefotografeerd, maar de camera was kwalitatief aanzienlijk minder dan de Contax.

En toen kwam het digitale tijdperk. Als eerste digitale camera kwam er een Sony Mavica FD-91 in huis.

Dit was een camera met 850.000 pixels. Als opslag werd een standaard floppy gebruikt. Was best wel handig, er gingen alleen niet al teveel foto`s op een floppy. Na een tijdje deze camera verkocht en wederom een Sony camera gekocht. Dit keer een Sony Cybershot F505V. Dit is op zich een schitterende camera. Het is een 3 megapixel camera De camera is erg sterk in dichtbij fotografie. Je kan echt tot heel dichtbij het onderwerp komen.

Deze camera uiteraard ook weer verkocht omdat ik toch de flexibiliteit van een spiegelreflex miste. En toen kwam de eerste betaalbare digitale spiegelreflex… Dit was de camera voor mij. Ik dus de Canon 300D aangeschaft.

Deze camera beviel erg goed. De Canon 300D is inmiddels opgevolgd door een nieuwe Canon camera, de Canon 20D. Dit is de opvolger van de 10D. Een 8,2 megapixel camera. De camera is en voelt aanzienlijk steviger als de 300D. Is dus ook aanzienlijk zwaarder zeker met de battery grip en met bijvoorbeeld de Sigma 300mm dan heb je ongeveer 3,5 kilo in je handen. Een statief is dan ook onontbeerlijk wil je nog scherpe foto`s hebben. Een “goedkoop” statief is dan gauw te licht. Daarom heb ik mijn oude statieven verkocht en een Manfrotto 055ProB met RC 141 panoramakop aangeschaft.
Ondertussen al weer een stapje verder en tevens een Canon 30D als 2e body in mijn bezit. Heeft weer een paar extra functies t.o.v. de 20D. Verder dezelfde degelijke kwaliteit. Na een tijdje met de 20D gefotografeerd te hebben deed de kans zich voor om een professionele camera over te nemen. Dit is de 1D MKIIN. Dit is een beest van een camera, zwaar, degelijk en zeer snel (8,5 beelden per seconde). Als je de semi professionele camera`s gewend bent is dit een enorme sprong voorwaarts. Ik ben er dan ook zeer blij mee. Je gaat na een tijdje gewenning eigenlijk anders fotograferen is mijn ervaring. Je wordt kritischer naar je zelf toe. De 30D wordt nu nog als backup-body gebruikt. Ondertussen schrijven we 2010. De 30D is verkocht en vervangen door de 550D. Deze camera heeft 18 miljoen pixels en als grote extra filmen in HD kwaliteit. Ga daar in de toekomst zeker wat meer mee doen. 2011, naast de bovengenoemde camera`s ook nog een 1DMKIII in bezit. De 500mm f4.5L heeft ondertussen plaats gemaakt voor de Canon 600mm f/4.0 L IS. Een beest van een objectief, niet alleen qua prestaties, maar ook qua gewicht. Ruim 5,4 kilo schoon aan de haak. Voor het fotograferen van landschappen heb ik ondertussen ook een Canon 1DSMKII in mijn bezit. Dit is een full frame camera met 16 miljoen pixels. De 550D heeft ondertussen het veld geruimd voor de Canon 70D. Heeft toch aanzienlijk betere prestaties dan de 550D. Een groot voordeel is dat de camera via de tablet via WIFI volledig kan besturen.
De laatste aanwinst is een Canon 1DMKIV.

Welke camera wordt waarvoor gebruikt:

– Canon 70D : hoofdzakelijk macro, deze camera heeft Liveview en dat is erg prettig met scherpstellen van kleine beestjes en zo.
– Canon 1D MKIIN : op deze camera zit eigenlijk standaard de 70-200mm lens. Ideaal als vogels eens wat dichterbij zitten.
– Canon 1DS MKII : de andere lenzen voor landschappen.
– Canon 1D MKIII  : vogelfotografie, libellen en vlinders met de 300mm.
– Canon 1D MKIV  : vogelfotografie met de 600mm.

Grootste wens: de Canon 1DX MKIII 🙂

Fotograferend in IJsland, Jökulsárlón (foto Sonja).

Interview voor de IJslandse televisie (foto Sonja).

Buiten het fotograferen doe ik nog wel wat vrijwilligerswerk. Zo beheer ik de website voor  de Wereldwinkel Amersfoort en de website van Vrienden van het Waterwingebied Amersfoort.
Verder beheer ik de afdelingswebsites van IVN-Nijkerk en IVN-Amersfoort.
Daarbij ben ik ook nog als IVN-natuurgids bezig op een aantal vlakken.  Druk zat dus…….